myhomelab Biologi




TINGKATAN 4 (VIDEO)

2.1.1 Menyediakan slaid sel haiwan dan sel tumbuhan. 

3.2.2 Menjalankan eksperimen untuk mengkaji pergerakan bahan merentasi membran telap memilih dengan menggunakan: Osmometer ringkas.

3.2.2 Menjalankan eksperimen untuk mengkaji pergerakan bahan merentasi membran telap memilih dengan menggunakan: Tiub Visking
 
3.3.4 Mengeksperimen untuk mengkaji kesan larutan yang berlainan kepekatan terhadap sel haiwan

3.3.4 Mengeksperimen untuk mengkaji kesan larutan yang berlainan kepekatan terhadap sel tumbuhan

3.4.1 Mengeksperimen untuk menentukan kepekatan sap sel tisu tumbuhan

3.4.1 Mengeksperimen untuk menentukan kepekatan sap sel tisu tumbuhan. (MyBioHomeLab)

5.2.9 Mengeksperimen untuk mengkaji kesan suhu terhadap aktiviti enzim amilase dan pepsin.

5.2.9 Mengeksperimen untuk mengkaji kesan pH terhadap aktiviti enzim amilase dan pepsin.

7.2.3 Mengeksperimen untuk mengkaji proses respirasi aerob

7.3.4 Mengeksperimen untuk mengkaji fermentasi yis

7.3.4 Mengeksperimen untuk mengkaji fermentasi yis (MyBioHomeLab)

9.2.5 Mengeksperimen untuk mengkaji pencernaan kanji, protein dan lipid dalam sampel makanan

9.2.5 Mengeksperimen untuk mengkaji kanji dan lipid dalam sampel makanan. (MyBioHomeLab)

9.6.1 Mengeksperimen untuk mengkaji nilai tenaga dalam sampel makanan

9.6.1 Mengeksperimen untuk mengkaji nilai tenaga dalam sampel makanan (MyBioHomeLab)

9.6.2 Mengeksperimen untuk menentukan kandungan vitamin C dalam jus buah-buahan atau sayur sayuran.

9.6.2 Mengeksperimen untuk menentukan kandungan vitamin C dalam asid askorbik



TINGKATAN 4 PDF

2.1.1 Slaid sel tumbuhan

3.2.2(i) Tiub visking

3.2.2(ii) Osmometer

3.3.4(i) Kepekatan larutan kpd sel haiwan

3.3.4(ii) Kepekatan larutan kpd sel tumbuhan

3.4.1(i) Larutan Isotonik kpd sel tumbuhan

3.4.1(ii) Kepekatan sap sel tumbuhan (homelab)

5.2.9(i) Kesan suhu terhdp enzim amilase

5.2.9(ii) Kesan pH terhdp enzim pepsin

7.2.3 Respirasi aerob

7.3.4 Fermentasi yis

9.2.5(i) Kanji _ Lipid dlm sampel makanan

9.2.5(ii) Kanji _ Lipid dlm sampel mknn(homelab)

9.6.1(i) Nilai tenaga sampel makanan

9.6.1(ii) Nilai tenaga sampel mknn(homelab)

9.6.2 Vitamin C dalam jus buah-buahan



TINGKATAN 5 (VIDEO)

16.2.3 Mengeksperimen untuk mengenal pasti zon pembahagian sel, zon pemanjangan sel dan zon pembezaan sel dalam radikel anak benih

16.3.3 Mengeksperimen untuk mengkaji lengkung pertumbuhan dalam tumbuhan.

17.2.3 Mengeksperimen untuk membandingkan taburan stoma pada epidermis atas dan epidermis bawah daun monokotiledon dan daun eudikot

17.3.3 Mengkaji kesan faktor persekitaran (pergerakan udara) terhadap kadar transpirasi (potometer ringkas)

17.4.8 Mengeksperimen untuk mengkaji kesan faktor persekitaran terhadap kadar fotosintesis

20.3.2 Mengeksperimen untuk membandingkan kesan pemasakan buah dengan kehadiran fitohormon

25.1.3 Mengeksperimen untuk membanding tahap keperluan oksigen biokimia (BOD) dalam sampel air yang berbeza menggunakan larutan metilena biru.

27.2.2 Mengeksperimen untuk mengkaji variasi selanjar dan variasi tak selanjar dalam manusia seperti ketinggian dan cap jari.

17.3.3 Mengeksperimen untuk mengkaji kesan faktor persekitaran terhadap kadar transpirasi dengan menggunakan potometer. (MyBioHomeLab)(I)

17.3.3 Mengeksperimen untuk mengkaji kesan faktor persekitaran terhadap kadar transpirasi dengan menggunakan potometer. (MyBioHomeLab)(II)



TINGKATAN 5 PDF

5.1 (i) Zon pertumbuhan sel

5.1 (ii) Lengkung pertumbuhan

5.2 Taburan stoma

5.3 Pergerakan udara ke atas transpirasi

5.2 (a) Keamatan cahaya ke atas transpirasi(homelab)

5.2 (b) Pergerakan udara ke atas transpirasi(homelab)

5.4 Faktor persekitaran ke atas fotosintesis

5.3 Kesan pemasakan buah (fitohormon)

5.5 BOD

5.4 (i) Variasi selanjar

5.4 (ii) Variasi tak selanjar



Maklumat Semasa

Bahan Sokongan Pengajaran & Pembelajaran Guru-guru Negeri Perak

SEKOLAH RENDAH MENENGAH ATAS